Naturalista i fotògraf aficionat, Eliot Porter ensenyava bioquímica i bacteriologia abans de dedicar-se completament al mon de la fotografia. Va ser el 1938, quan Alfred Steiglitz li va oferir fer una exposició de fotografies a la seva famosa galeria de la Cinquena Avinguda. Desprès d’aquesta exposició Porter va decidir deixar la medicina i dedicar totes les seves energies a la fotografia.
Eliot Porter, Colorado, 1957
Va ser un defensor molt actiu de la fotografia de la naturalesa com a instrument de conservació. A la dècada de 1940 va començar a treballar en color quan en aquell temps la majoria dels fotògrafs encara treballaven en blanc i negre.
Eliot Porter, Maine, 1974
Va explorar noves formes de presentar el món natural i les seves contribucions artístiques i tècniques a les aus i la fotografia de paisatge transformat aquests gèneres.
Eliot Porter, Kentucky, 1968
Va viatjar a diversos racons de món cercant ressaltar els seus valors naturals i culturals. Un dels seus llibres, In Wildness Is the Preservation of the World va ser tota una declaració d’intencions.
Eliot Porter, Iceland, 1972
Vaig conèixer aquest fotògraf pel seu llibre Nature’s Chaos. En el llibre cadascuna de les fotografies posa de manifest un element diferent del que ell anomena el caos i desordre a la natura. Hi destaquen la naturalesa salvatge: el caos de les muntanyes i les regions forestals, les planes i els deserts, els rius i les costes. Porter selecciona les fotografies per il·lustrar el desordre ordenat. James Gleick, autor del text del llibre, descriu els vincles que s’estableixen entre les abstraccions de la ciència i les imatges vives de la bellesa natural.
Eliot Porter, China 1981
Cal saber mirar per veure el caos. I aquest és el punt. James Gleick, escriu: Per veure la natura caòticament, torneu a mirar. Així, en una segona o ulterior mirada la fotografia es converteix en un mitjà extraordinari per il·lustrar el caos.
Eliot Porter.
Després d’aprendre a veure el caos de la natura, es pot aprendre a veure un ordre estrany i desconcertant al seu interior. I al final el caos natural esdevé d’una bellesa que ratlla la perfecció estètica.
Eliot Porter.
Caldria afegir que la tècnica fotogràfica de Porter, el control de les pel·lícules en color i el treball de laboratori el converteixen, sens dubte, en un Ansel Adams de la fotografia en color.