Que hi ha en alguns quadres de Hopper que m’impressiona tant? No tinc una resposta massa clara a aquesta pregunta. Potser els personatges, gairebé sempre solitaris que ens presenten els seus quadres cerquen alguna resposta en les seves mirades a l’infinit, en la seva manera d’estar pràcticament absents.
Hi ha quelcom de fotogràfic i cinematogràfic en els seus escenaris, però, tot i que els seus quadres estan planificats des de zero el resultat es senzillament d’un realisme que aclapara.
D’un realisme dinàmic, però, congelat. És difícil representar el temps en una imatge estàtica, com és el cas del dibuix i la pintura, però a la seva pintura ha quedat plasmada tant la vida urbana nord-americana del segle xx en general, com l’experiència subjectiva del temps en els seus espais i personatges.
Aquesta experiència subjectiva en la seva pintura es la diferència respecte de l’acte subjectiu fotogràfic: Els dos cal cercar-los observant la realitat, però la pintura de Hopper es composa de múltiples actes fotogràfic alhora, començant des de zero amb un munt d’imatges al cap. La fotografia és simplement la recerca d’una realitat captada en un moment i requereix també de preparació, però cal cercar un escenari i trobar el moment, planificar l’enquadrament, previsualitzar la imatge, tot un procediment prou diferent per uns resultats, que si més no, poden ser comparables al final.
La seva pintura s’ha definit com la pintura de la soledat, però per a mi més aviat és la pintura del desencís, del somni permanent però de les tristes realitats. En definitiva la negació del somni americà com a concepte.
Per això en una de les poques vegades que Hopperva parlar de la seva obra va dir: “L’art és l’expressió externa de la vida interior de l’artista, i aquesta vida interior donarà lloc a la seva visió personal del món.”