Alfred Stieglitz, l’obsessió de fer de la fotografia un art

Alfred Stieglitz (Hoboken, Nova Jersey, 1 de gener de 1864 – Nova York, 13 de juliol de 1946) fotògraf nord-americà, d’origen jueu-alemany. Durant els seus cinquanta anys de carrera lluità per fer de la fotografia una forma d’art al nivell de la pintura i l’escultura. Per aconseguir aquest objectiu va començar explorant en el camp de la fotografia capacitats pròpies de la pintura (composició, textures) per després recórrer a elements pròpiament fotogràfics (profunditat de camp, efecte de tall fotogràfic). Va passar així del pictorialisme a l’anomenada fotografia directa. A Stieglitz també se’l coneix pel seu matrimoni amb la pintora Georgia O’Keeffe.

El 1902 organitzà un grup al qual només es podia entrar per estricta invitació, i l’anomenà Photo-Secession amb l’objectiu de forçar el món de l’art a reconèixer la fotografia «com un mitjà distintiu d’expressió individual». Entre els seus membres es trobaven Edward Steichen, Gertrude Kasebier, Clarence H. White, i Alvin Langdon Coburn. Photo-Secession dugué a terme les seves pròpies exposicions i publicà Camera Work, una prestigiosa revista fotogràfica, entre 1902 i 1917.

De 1905 a 1917, Stieglitz dirigí les Little Galleries of the Photo-Secession al 291 de la Cinquena Avinguda (que van acabar per ser conegudes com la 291 pel número en el qual es trobaven). El 1910 Stieglitz fou convidat a realitzar una exposició a Buffalo, Nova York; a l’Albright Art Gallery que va aconseguir rècords de visitants. Insistia en el fet que les fotografies semblessin fotografies, de manera que el seu realisme permetés a la pintura una major abstracció. Aquest canvi cap a l’art abstracte confondria els subscriptors de Camera Work i al públic que acudia a les galeries.

El treball fotogràfic de Stieglitz acabaria el 1937 a causa de la seva malaltia. Durant els deu últims anys de la seva vida, estiuejava al Llac George de Nova York treballant en un cobert que havia convertit en una cambra fosca, i passava els hiverns amb O’Keeffe al Shelton de Manhattan, el primer hotel gratacel de la ciutat. Va morir el 1946 a l’edat de 82 anys, sent encara un ferm suport per a O’Keeffe, com ho fou sempre ella per a ell.

Esta entrada fue publicada en Fotògrafs. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *