Adolphe Braun, un pioner de la fotografia als Alps

Adolphe Braun (13 de juny de 1812 – 31 de desembre de 1877) va ser un fotògraf francès conegut per les seves natures mortes florals, escenes de carrer, i paisatges alpins. Un dels fotògrafs francesos més influents de segle XIX que va utilitzar les innovacions contemporànies en la reproducció fotogràfica per comercialitzar les seves fotografies a tot el món. En els seus últims anys, va utilitzar tècniques fotogràfiques per reproduir obres d’art famoses, que van ajudar a avançar en el camp de la història de l’art.

A principis de 1850, Braun va començar a fotografiar flors per ajudar en el disseny de nous patrons florals. Utilitzant el procés del col·lodió recentment desenvolupat, que va permetre la reproducció de les làmines de vidre, va publicar més de 300 de les seves fotografies en un àlbum, Fleurs photographiées, en 1855. Aquestes fotografies van cridar l’atenció de la comunitat artística de París i Braun va produir un segon recull per a la seva exhibició en l’Exposició Universal de París d’aquell mateix any.

En 1857, Braun va formar una empresa de fotografia, Braun et Cie, i amb l’ajuda dels seus fills, Henri i Gaston. En la dècada de 1860, l’estudi Braun et Cie estava operant de manera similar a la fàbrica, produint tots els seus materials, excepte el paper. L’estudi va crear milers d’imatges estereoscòpiques de les regions alpines de França, Alemanya, Suïssa i Itàlia.

Braun també va produir una sèrie d’imatges panoràmiques de gran format de camp alpí, utilitzant la càmera desenvolupada pels inventors anglesos John Johnson i John Harrison.

A mitjans de la dècada de 1860, Braun va invertir en un nou mètode d’impressió de carboni per produir fotografies d’obres d’art ben conegudes en llocs com el Louvre, el Vaticà i l’Albertina, així com diverses escultures a França i Itàlia. Aquest esforç va tenir èxit, i Braun es va centrar principalment en les reproduccions d’art per a la resta de la seva carrera.

La historiadora de fotografia Naomi Rosenblum va descriure l’obra de Braun com a representant de la relació entre art i comercialisme a mitjan el segle XIX. El seu estudi de Mulhouse, autònom, va ajudar a elevar la fotografia d’una empresa artesanal a una empresa a gran escala, produint milers d’imatges úniques que van ser reproduïdes i comercialitzades a tot Europa i Amèrica de Nord.

Les fotografies primerenques de Braun eren sobretot de flors, preses originalment per complementar la seva feina com a dissenyador de el model. Les fotografies posteriors es van centrar en paisatges alpins, especialment escenes de l’estany, i escenes de la glacera.

A diferència de molts fotògrafs de paisatge durant aquest període, a Braun li agradava incloure a la gent en les seves escenes. L’historiador de la fotografia Helmut Gernsheim va suggerir que Braun va ser un dels fotògrafs més hàbil de la seva època en la composició de la representació.

El treball de Braun ha estat exposat en el Museu Metropolità d’Art, el Museu J. Paul Getty, la Casa George Eastman i el Museu d’Orsay. Les seves fotografies d’escenes de carrer parisenques i paisatges alpins es reprodueixen amb freqüència en obres sobre la història de la fotografia.

Esta entrada fue publicada en Fotògrafs. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *