El fotògraf Gabriel Casas i Galobardes (Barcelona 1892-1973) es va dedicar fins al final de la guerra civil al retrat, al fotoperiodisme (La Publicitat, La Rambla, Mirador, Imatges, La Vanguardia…) i a la fotografia institucional (Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya).
Durant la Guerra Civil, Casas treballà com a fotògraf per a la Generalitat de Catalunya al Departament de Cultura, Economia i al Comissariat de Propaganda. Després de la guerra va ser condemnat a presó i desposseït del permís per exercir com a fotògraf de premsa. Des d’aquest moment es va dedicar a la fotografia industrial, al retrat, a la publicitat i la il·lustració.
Va ser dels primers a adoptar el llenguatge fotogràfic de la Nova Visió, el moviment d’arrel alemanya que va revolucionar el camp de la fotografia amb l’ús d’enquadraments sorprenents, plànols picats i contrapicats, contrastos de llums i formes, fotomuntatges.
Vaig descobrir el Gabriel Casas per la fotografia que il·lustra el començament d’aquesta entrada feta el dia del llibre de 1932. Posteriorment he anat reunint més detalls d’aquest fotògraf i dissenyador fascinant.