Joel Meyerowitz, la naturalesa de la ciutat

Joel Meyerowitz (Nova York, 1938) és un fotògraf urbà, especialista en paisatges i retrats. Inspirat en les obres de Robert Frank, d’Henri Cartier-Bresson i Eugène Atget, va renunciar al seu treball com a director d’art en una agència de publicitat i va fotografiar els carrers de Nova York amb una càmera de 35mm.

El seu estil de fotografiar els carrers, lluny dels paisatges naturals, es caracteritza per l’explotació de diferents gammes de colors, filtres en determinades fotografies, plans plens de detalls i sense jugar amb la perspectiva, simplement afegint la seva correcta angulació perquè quedi cridaner.

Vaig conèixer aquest fotògraf per una llibre publicat el 1994 per Federico Motta Editore i titulat La natura delle città. En aquest llibre reprodueix fotografies de Nova York, Atlanta, Sant Petersburg i Saint Louis.

De cadascuna de les ciutats en destaca algun element que fa de nexe d’unió de les fotografies: Nova York, l’Empire State Building; Atlanta, elements del Sud, Sant Petersburg, les nits blanques; i Saint Louis, les esplanades.

A mi el que em va cridar l’atenció van ser les fotos de Nova York perquè mostraven les diferents vessants de la ciutat però sempre amb un element comú present: L’Empire State Building.

A la tardor de 1997 vaig copiar aquesta idea traslladant-la a la Barcelona post-olímpica.Vaig agafar com a referència els dos gratacels de la Vila Olímpica i em vaig llençar a fer fotos des de diferents punts de la ciutat.

La veritat és que amb cinc o sis rodets de color en vaig tenir prou per ensenyar algunes coses de Barcelona, però potser no suficients com per ser representatives de la ciutat, de la manera que Meyerowitz havia aconseguit fer amb Nova York.

Desprès de molts anys he escanejat els rodets d’aquella època i la veritat és que estan tant deteriorats que em sembla una pèrdua de temps arranjar algunes fotos que potser valdrien la pena i que només serveixen per veure alguns aspectes de la ciutat vint anys enrere.

De totes maneres, la idea de fer alguna cosa semblant avui en dia, encara segueix tenint un petit lloc en el meu cervell, i potser algun trobaré el desllorigador que em serveixi per fer un bon treball sobre la meva ciutat.

 

Esta entrada fue publicada en Fotògrafs, Indrets. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *