Nosferatu, llums i ombres que caminen

Inspirada en el personatge de Dràcula creat per Bram Stocker, F.W.Murnau va rodar el 1922 una pel·lícula muda en el que la fotografia juga un paper fonamental. Tot el film respira lirisme, romanticisme i expressionisme en una atmosfera que atrapa des del primer minut.

El personatge de Dràcula s’ha fet molt famós sobretot gràcies al cinema i als còmics, perquè el llibre i les seves versions, sobretot el que va iniciar el mite, no és un dels llibres més llegits de la història, com acostuma a passar amb les grans obres.

Dràcula és un personatge tràgic, algú que no pot escapar del seu destí, que no pot deixar de ser qui és ni de fer el que fa. No pot deixar de fer de vampir. Un personatge marcat pel seu destí i el seu destí li diu que ha d’alimentar-se de sang i ell no pot fer altra cosa que seguir aquest mandat.

La utilització extremada de contrastos lumínics i els ràpids moviments aconsegueixen transmetre una sensació hipnòtica en una barreja entre irrealitat fantasmagòrica i naturalisme mortuori.

Per a mi és molt notable el joc d’ombres que Murnau fa servir durant tota la pel·lícula i que li dona el joc fotogràfic narratiu més espectacular que hom pugui imaginar. Avui en dia encara persegueixo aquestes ombres, sense acabar de trobar-les.

El 1979 Werner Herzog va adaptar  Dràcula partint de  la versió de Murnau. Els protagonistes eren Klaus Kinski, Bruno Ganz i Isabelle Adjani. Segueix el mateix patró que Murnau perquè Herzog considerava el film de Murnau el millor de la història d’Alemanya.

Encara recordo quan Bruno Ganz s’està afaitant i es fa un tall involuntari: Kinski que està al darrera mateix pateix com mai per no tirar-se li al coll: El públic reia, i molt, i a mi em va semblar molt patètic, justament perquè potser no s’acabava d’entendre això dels personatges tràgics.

 

Esta entrada fue publicada en Una mica d'història. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *